KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜNE, ONBİN YILLIK DAVET.

KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜNE, ONBİN YILLIK DAVET 1

1995 yılında Göbeklitepede ilk kazıya başlanıldığında, kimse varolan Arkeoloji bilgilerinin bu kadar alt üst olacağını tahmin edemezdi. Göbeklitepedeki bulgular onikibin yıllık tarihi işeret ediyorki, bundan dolayı Göbeklitepeden sonra yeni bir tarih yazılmaya başlandı.

Dokuzbin yıllık olduğu sanılan bir yerleşimde, Mazgirte bağlı Gölek mezrası Yılcak mevkinde bir mermer şirketinin taş çıkarmak için yaptığı harfiyatta ortaya çıktı. Mermer şirketinin harfiyat çalışmasında, Yılcak höyüğünün bir kısmı tahrip ediliyor ama varlığıda ortaya çıkıyordu. Ressam Hüseyin Düzgün 2005 yılından itibaren Yılcak höyüğünde çıkan verileri bilim insanlarına ulaştırıp, ilk bilgileri kamuoyu ile paylaştığında İ.Ö. 7. Binyılı zaman dilimi dile getirilince, ilgi duyanlar çok heyecanlanmıştı. 

 

KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜNE, ONBİN YILLIK DAVET 2

 

Ressam Hüseyin Düzgün özellikle Seyrantepe barajına dikkat çekip, duyarlılık yaratmak için çabalıyordu. Seyrantepe barajı Eylül 2008 yılında işletmeye açıldığında, insanlık tarihinin en önemli noktalarından olduğu düşünülen bölgenin bir kısmı sular altında kaldı.

 

Dersimin, Anadolunun göbeğinde Peri ve Karasu nehirleri arasına sıkışmış bir ada görünümünde olması, hırçın nehirleri ve vahşi dağlarıyla adeta doğal korunaklı kale gibi yapısı çok sayıda uygarlıklara ev sahipliği yaptı. Ressam Hüseyin Düzgün, Yılcak höyüğü ile ilgili ilk defa bilim dünyası bilgilendirdi, en son Bitlis Eren Üniversitesinden arkeolog Serkan Erdoğan’ın bölgeye yaptığı gözlem gezisinde çıkan izlenimlerde Onbin yıllık tarihten bahsediyorki, buda Dersimden başlayıp, daha yukarı coğrafyalara, Kafkaslara ve Avrupaya kadar bilinen en eski tarihten daha eski zaman dilimini ortaya çıkarıyor.

 

KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜNE, ONBİN YILLIK DAVET 3

Yılcak höyüğünün, baraj sahasında kalan alanlarından bir kısmı.

KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜNE, ONBİN YILLIK DAVET 4

En son uygarlıklara ait olan kilisenin kalıntıları

KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜNE, ONBİN YILLIK DAVET 5

Dersim arkeolojisi hakkında önemli çalışmalar yapan arkeolog Serkan Erdoğan, Yılcak höyüğündeki en az onbin yıllık izlerin, dokuzbin yılında kesintisiz yerleşimlerin devam ettiğini özellikle belirtiyor olması çok önemli verileri işaret ediyor. Yılcak höyüğü ile ilgili bir diğer önemli bilgi ise, dünyada hayvanların evcilleştirilip tarıma geçtikleri ilk yerlerden olması. Hayvanların evcilleştirilip tarıma geçilmesi ve daha sonraki göçlerle Avrupaya, Kafkaslara ilk insanların burdaki deneyimlerini getirilmesiyle oluşan ortak kültürler açısından Yılcak höyüğü önemli. Yılcak höyüğü araştırılırsa, Göbeklitepedeki gibi yeni bulguların çıkacağı söyleniyor.

Gelelim asıl derdimize, Peri vadisinde tarih ve doğa katledildi. Limak şirketi çok acımasız bir şekilde yangından mal kaçırırcasına barajları bitirdi. Dersimde kültürü koruma müdürü var, buna ek olarak Elazığda bir müze ve en önemlisi Erzurumda bölgeden sorumlu kültürü koruma kurumu var.

 

KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜNE, ONBİN YILLIK DAVET 6

 

15 Ağustos günü Tunceli Halkın Sesi gazetesine demeç veren Tunceli Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu Dersimdeki kültürel varlıkların tesciliyle ilgili gelinen noktayı kamuoyu ile paylaşıyor. Bizde bir hatırlatma olsun diye sormak istiyoruz. Sayın müdür bey, Yılcak höyüğü ile ilgili bir çalışmanız varmı, varsa veya olacaksa kamuoyunu bilgilendirmenizi saygılarımızla arz ediyoruz.

20.08.2014