DERSİMDE YENİ BİR BİTKİ TÜRÜ DAHA BULUNDU.
2012 yılında yaptığımız araştırmalarda Bava Duzgi – Düzgün Babayada yolculuk yapmıştık.
Duzginin kutsal mekanındaki insanlarımızın mistik yolculuğu bizleri çok etkilemişti, zaten o günkü yolculuğumuzda Pah köprüsünden başlayan Bava Duzgiye kadar olan alanda, flora ve arkeoloji verileri olarak son derece önemli ipuçlarına ulaşmıştık.
Bava Duzginin mekanında, çok yorulduğumuz bir mola anında sanki bizleri kendisine çağıran kaya parçasına doğru yönelmemizle olanlar olmuştu, çok sevinmiştik yeni bir bitki olabilirdi.
O yılki gezimizde ulaştığımız floraya dair verileri, hocalarımız zaman içinde karşılaştırmalar yaparak her zaman yaptıkları gibi sıkı şekilde araştırıyorlar ve ilk sonuçları bizlerle paylaşıyorlar. Sevinmek için çok erken ama şimdiden haberiniz olsun, Duzgün Babada gördüğümüz bitki yeni tür olabilir, bu yüzden seneye tekrar yayılım alanları başta olmak üzere bitkiyi takibe almalıyız diyorlar.
O ilk anda zaten biz bu hisse kapılmıştık, yıllar içinde hocalarımızla bu muhabbeti çok yaptık, ( farklı bir şey bulduğumuzda, hocam bu bitki yeni bir tür olabilir diye sıkça dile getirdiğimiz oldu) ama önemli olan tür üzerinde daha sonra yapılan çalışmalardı ve gerçekten çok büyük emek istiyordu.
Değerli hocalarımız Faik Ahmet Karavelioğulları, Ebru Yüce ve Birol Başer çok çaba sarfettiler, iki yıl boyunca bitkiyi takip edip çalışmayı sonlandırdılar.
Değerli hocalarımıza iki yıl boyunca gösterdikleri çabalardan ve Düzgün Baba ismini bitkiye vermelerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca Dr.Ernst Vitek, Cemil Ergin, Serkan Erdoğan, Burhan Gündoğan, Zeynel Duman ve Tunceli Üniversitesine katkıları için teşekkür ediyoruz.
Dersimde yaptığımız çalışmalarda her zaman yanımızda bulunan, yıllarca bizlerden katkılarını esirgemeyen başta Kemal Güneşli olmak üzere, Has Oteli işleten Murat Kaya, Hüseyin Akyol, Rıza Yerlikaya ve tüm dostlarımıza sonsuz teşekkürler.
18.02.2015