DERSİMİ UNUTMA HOCAM.
1979 yılının Mayıs ayında doktora tezi için Munzur dağlarında çalışmaya başladığından bu yana otuzyedi yıl geçmiş. Prof. Dr. Şinasi Yıldırımlı’nın Dersim florasıyla ilgili çalışmaları, hiç kuşkusuz geleceğimizi çok etkiledi. Şu an, Munzur ve Pülümür vadilerindeki barajlar, Hes’ler ve genelde yapılmak istenen maden aramalarına karşı birazcık nefes alabiliyorsak , mahkemelerde Prof. Dr. Şinasi Yıldırımlı’nın yaptığı çalışmaların kaynak olarak gösterilmesinin çok etkisinin olduğunu bilmemiz gerekiyor.
Eğer bir avukat Dersim doğasını savunduğunu söyleyip mahkemelere itiraz için başvuruyorsa veya mahkeme heyeti bilirkişilerden bölgeyle ilgili bilgilendirme raporu istiyorsa, bütün yollar Roma’ya çıkar misali, ilk başvurulacak kaynak, mutlaka ve mutlaka, Prof. Dr. Şinasi Yıldırımlı’nın çalışmaları oluyor. Yani Dersim’i yargıda savunmanın alfabedeki başlangıcı, çok değerli hocadan başlıyor. Çok abarttığımızı düşünüyorsanız, mahkeme kararlarına bakın, Prof. Dr. Şinasi Yıldırımlı’nın çalışmaları hep karşınıza çıkacaktır.
Vaktiniz olmayabilir, hiç olmazsa Geyiksuyu – Deşt bölgesinde başlayıp Ovacık Cevizlidere köyüne kadar olacak maden aramalarının ilk ayağı olan Deşt için verilen bilirkişi raporuna bakın, hocanın çalışmasının Dersim’i şimdilik uçurumun kıyısından nasılda uzaklaştırdığını çok net görürsünüz.
Sayın hocamız uzun yıllar sonra 2015 yılında yaptığımız çalıştay nedeniyle tekrar Dersim’e geldi, biz onu hiç olmazsa doğru düzgün ağırlayıp, Dersim’lilerin vefa borcunu bir nebzede olsa yerine getirelim diye düşünürken, hocamız madem durum bu kadar vahim, hazır gelmişken birkaç gün daha fazla kalayım, daha çok belge için kayıt tutayım demesiyle, Elazığ havaalanında bilet tarihlerini değiştirerek çalışmaya başlıyor.
Prof. Dr. Şinasi Yıldırımlı hocamıza Bingöl üniversitesinden Doç. Dr. Ömer Kılıç hocamızda yoldaşlık ederek, Dersim’in geleceği için bir kez daha çok değerli kayıtlara imza atıyorlar.
Ömer hocamızın fotoğraf makinasındaki kordinatlar, Söğütlüçeşme köprüsü ve baraj tehlikesi altında.
Dersim için önemli işler yapan hocalarımız bir dinlenme anında.
İlk defa birinci elden, tarihi çalışmanın aktarımı.
Çalıştayın son gününde, HES tehlikesi altında bulunan Hakis köyünde yaptığımız çalışmada hocalarımız çok sayıda bitkiyi kayıtlar için topladılar. Bir tesadüf eseri hocamızın elinde Savıl ve Unutma beni bitkisi var.
Sayın hocamızın emekleri çok büyük, ne kadar teşekkür etsek azdır, kendisini hiç bir zaman unutmayacağımızı ve hocamızında Dersimi unutmayacağını çok iyi bildiğimizi son söz olarak yazalım.